Русенци се запознаха с проекта за работа с деца "Светилник"

16:41, 07 авг 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки родители и деца, представители на институции и неправителствени организации посетиха Здравно-информационния център в днешния Ден на отворени врати по проект „Светилник - социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни, нови, интегрирани консултации“. Информацията съобщава Община Русе.

Инициативата е част от дейностите за публичност на проекта и се проведе от 10 до 12 часа в сградата на Филиал „Светилник“ на ЦДГ „Червената шапчица“, за да популяризира и покаже на място възможностите за безплатни прегледи и консултации. Изграденият по проекта център днес прие деца и родители от целия град, в това число и от кв. „Тракцията“. Те разгледаха специализираните кабинети, залата за групови срещи, запознаха се с възможностите да получат безплатни консултации по образователни, социални, юридически и здравни теми. В рамките на 2 часа консултантите се срещнаха с нови потребители и раздадоха информационни материали и пакети с подаръци според възрастовите групи. Най-малко 30 родителите на деца на възраст до 3 г. получиха пакети с полезни аксесоари за бебета. Над 80 деца във възрастовата група 3-7 години бяха зарадвани с пособия за предучилищно образование и първи клас. В залата за групова работа посетителите имаха възможност да се запознаят с мултимедийна презентация и видеоклипове за реализираните до този момент дейности, постигнати резултати и това, което предстои в плана на проекта. 

По проект „Светилник - социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни, нови, интегрирани консултации“ се предоставят 4 интегрирани социални услуги: „Здравна консултация за деца“ (от 0 до 3 и от 3 до 7-годишна възраст), „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“, „Формиране и развитие на родителски умения“ и „Семейно консултиране и подкрепа“.  Те се предоставят от консултанти -  педиатър, гинеколог, психолог, специален педагог, юрист, акушерка, медицинска сестра, социални работници и медиатори, избрани с конкурс по процедура на Световната банка и МТСП. Специалистите в услугите работят предимно с жители на кварталите „Чародейка“, „Дружба“, „Мальовица“, „Новата махала“ и „Родина“ и представители на целевите групи в общността. 

„Светилник - социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни, нови, интегрирани консултации“ е проект на Община Русе, на обща стойност 1 340 216,47 лв., безвъзмездно финансиране от Световната банка по Проекта за социално включване на МТСП. В рамките на тези средства е изградена детска градина и здравно-информационен център за интегрирани социални услуги на стойност 1 096 920,44 лв., с обзавеждане и оборудване на стойност 107 245,10лв. и безплатни за потребителите услуги, финансирани по проекта със 136050,93лв. Период на изпълнение 19.07.2012г.-30.09.2015г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама