Акция по спасяване на щъркел организираха жители на с. Николово

17:14, 07 авг 15 / Любопитно 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Акция по спасяването на млад щъркел се проведе в русенското село Николово, съобщава Община Русе. Акцията се е случила след сигнал от будни граждани до кмета на Николово Марийка Генова и на телефон 112. Жителите на селото забелязали, че в продължение на няколко дни, младият щъркел прави опити, но не може да излитне от гнездото, което се намира на стълб по главната улица „Липник“ в Николово.

„Моите съграждани са установили, че кракът на щъркела е завързан и това му пречи да се освободи от гнездото и да полети. Обърнах се към орнитолога и уредник в отдел „Природа“ към Регионалния исторически музей Венцеслав Петков, който веднага се отзова на молбата ни за съдействие“, заяви Марийка Генова. Съдействие за спасяването на щъркела й оказали още служители на „Енерго Про“, както и кметът на Община Русе Пламен Стоилов, който разпореди на „Паркстрой“ да осигури вишка за спасяването на щъркела.

„Орнитологът успя да достигне с вишката до гнездото, птицата освободи крака си и отлетя. Почистихме гнездото, в което имаше следи от сезал. Вероятно, когато е търсил храна, щъркелът се е оплел в него“, разказва още за щастливата развръзка с щъркела Марийка Генова.

Жителите на Николово си спомнят, че щъркелите построили гнездо на този стълб преди повече от 40 години. „Всяка година с нетърпение очакваме предвестниците на пролетта отново да се заселят в Николово“, споделя още Марийка Генова.     

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама