Третата въздушна обиколка на България стартира от Пловдив

17:17, 07 авг 15 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Пловдив започна Третата въздушна обиколка на България, посветена на 100-годишнината от създаването на първия български самолет.

От летището край Града под тепетата маршрутът се разделя на две - група самолети отпътуват за Приморско, където ще се включат нови участници в авиопохода. От Приморско самолетите ще се разделят на два лъча - по-бавните ще се отправят към летище "Бохот" край Плевен, а по-бързите - към Балчик, и след това също отлитат към "Бохот". На 8 август всички участници в обиколката на България ще се съберат отново в Пловдив. Официалното им посрещане е в 12 часа край Музея на авиацията в Крумово, където в 13 часа пък ще бъде открито изложението "Направено от българи". То ще продължи до 9 август на обяд. Над 20 самолета се очаква да се включат в обиколката, като три от тях ще са от Чехия. Чешките авиоконструктори ще представят собствен самолет, който смятат да произвеждат и в България.

Български самолети днес няма да летят, каза представителят на леката авиация у нас Стоян Аврамов пред радио "Фокус". Авиоконструкторът Александър Мараносян, който има четири собствени самолета, няма да може да се включи в обиколката, тъй като е ангажиран като главен конструктор на проекта на репликата на първия български самолет "Йорданов 1". Всичките екипажи ще се съберат тази вечер в Бохот, където ще обменят опит и ще обсъдят проблемите на леката авиация у нас, поясни Аврамов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама