Казусът „Шивиков“ стигна до Конституционния съд

20:14, 07 авг 15 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев е сезирал Конситуционния съд по казуса „Шивиков“, става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Прокуратурата обвини ген. Димитър Шивиков, че е използвал свои подчинени да ремонтират апартамента му. Той подаде рапорт за напускане на армията, след като му беше отнет допускът до секретна информация.

Според държавния глава разпоредбите в законите за класифицирана информация и за отбраната, според които разследваните нямат право да работят с тайни, са противокоституционни.

Президентът посочва, че според Конституцията "обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда", а въпросните разпоредби я нарушават. 

Освен това президентът оспорва текстовете от Закона за защита на класифицираната информация, заради които отказът за издаване и отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация, поради образувано наказателно производство, води до прекратяване на договора и освобождаване от военна служба.

По този начин се ограничава и конституционно установеното право на труд, счита държавният глава.

Плевнелиев смята, че противоречи на Конституцията и това, че законът за отбраната не предвижда ефективна защита и не дава възможност за възстановяване на длъжност на военнослужещия, дори ако наказателното производство срещу него бъде прекратено или той да бъде оправдан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама