Над 80 000 са наетите лица за последните три месеца

22:31, 07 авг 15 25 708 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С над 80 000 души са се увеличили наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на месец юни, което е с 3,6 на сто повече в сравнение с месец март, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През последното тримесечие най-много са хората, които са започнали работа в сферата на  икономическите дейности със сезонен характер. Увеличението в хотелиерския и ресторантьорския сектор е с 58,7%, в „Култура , спорт и развлечения” – с 10,4%, а в селското, горското и рибното стопанство работещите са се увеличили с 7,2 на сто.

Наетите лица в  образователната дейност са с отчетено най-голямо намаление спрямо първите три месеца на годината, което се равнява на 2,6 процента.

Спрямо юни месец 2014 г. наетите лица в края на шестия месец от тази година са с 0,4 на сто повече или това е 10 200 души, включени в пазара на труда. Най-голямо увеличение се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 6 000, „Преработваща промишленост” - с 5 100, и „Строителство” - с 2 800 наети.

В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 8,5 на сто, както и в „Селско, горско и рибно стопанство” - с 3,6 на сто.

Най-голямо намаление на наетите лица в края на месец юни спрямо същия период на предходната година е отчетено в икономическата дейност „Административни и спомагателни дейности”, което е с 4 600 по-малко, а в проценти - в „Операции с недвижими имоти” - с 4,9 на сто.

 Средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2015 г. е 879 лв. и нараства спрямо първото тримесечие с 2,3 процента. През месец април средната заплата е била 897 лв., през май - 873 лв., а през юни - 868 лева.

Най-голямо е увеличението на заплатата в икономическите сектори „Финансови и застрахователни дейности” - със 7,5%, „Образование” - с 6,6%, и „Строителство” - с 4 процента.

През второто тримесечие на тази година средната месечна заплата нараства със 7,6% спрямо същия период на 2014 г., като най-голямо e увеличението в „Административни и спомагателни дейности” - с 16,5 на сто, „Култура, спорт и развлечения” - с 14,2 на сто, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 12,7 процента.

Най-голямо месечно възнаграждение получават служителите в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, като те получават средно по 1 974 лева. След тях се нареждат хората, които работят „Финансови и застрахователни дейности” - 1 645 лева, следвани от Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 604 лева. Това са отчетите за последното тримесечие.

Най-ниско платени в същото време са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство”, като на тях им е заплащано средно по 568 лева. В тази класация се нареждат и работещите в „Други дейности” със заплата 619 лева и тези в „Административни и спомагателни дейности” с 665 лева на месец.

Средната месечна заплата през последните три месеца нараства с 3,5 на сто в обществения сектор и с 9,2 на сто в частния сектор спрямо същия период на предходната година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама