Русенско участие на Националния събор в Копривщица

07:21, 08 авг 15 / Култура 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Днес, 8 август, от 9 до 13 часа на V-та сцена в местността „Войводенец” над 300 изпълнители ще представят област Русе на ХI национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015. Съборът е проведен за първи път през 1965 г. Тази година той се провежда под патронажа на Ирина Бокова.

Седемнайсет певчески групи за автентичен фолклор, пет коледарски групи и десет индивидуални участници ще покажат своето изкуство пред жури в състав: проф. Елена Кутева, гл.ас.д-р Камен Дончев и гл.ас.д-р Ива Станоева, съобщават още от Областна админисрация- Русе.

В рамките на 4-часовата програма ще звучат гласовете на народните певици, мъже ще пеят коледарски песни, сладкодумни разказвачи ще разказват предаденото им от баби и прабаби словесно народно творчество. На сцената ще бъдат представени и два обичая, свирачи ще омаят със звуците на народни инструменти.

Участниците в ХI Национален събор на българското народно творчество бяха излъчени на 46-тото издание на фолклорен събор „Златната гъдулка”, който се проведе на 7-ми юни в Русе и бе Регионалният етап за участие на състави и изпълнители от Русенска област в Копривщица 2015.

Жури в състав: проф. Николай Ненов (Директор на РИМ – Русе); проф. д-р Горица Найденова – НМА „Проф. П. Владигеров“, етномузиколог и доц. д-р Веселка Тончева – ИЕФЕМ при БАН – София, етномузиколог избраха най-добрите изпълнители на областта.

Основаната част от русенската група (270 самодееца) ще бъдат настанени в палатковия лагер в Копривщица. Останалите са резервирали места за пренощуване в съседните населени места. Община Русе е осигурила два автобуса за своите представители, които са и най- многобройната група – над 100 участника. В повечето от другите общини местните власти също са подпомогнали своите представители с осигуряване на транспорт.

Областният управител Стефко Бурджиев е натоварил с цялостната организация на русенското участие във фестивала Мануела Симеонова, експерт в РЕКИЦ „Читалища” Русе, съобщават още от Обласната администрация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама