Започна форумът за 70-годишнината на ЮНЕСКО в НДК

10:48, 08 авг 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Мария Донска откри официално кръглата маса, посветена на 70-годишнината на организацията, която се провежда в НДК. 

Форумът продължава с изказване на заместник генералния директор на ЮНЕСКО Ерик Фалт.

„ЮНЕСКО се роди от една проста идея, която продължава да бъде актуална. Войните се раждат в съзнанието на хората, именно в съзнанието трябва да се роди и идеята за отстояването на мира“, заяви Фалт.

Генералния секретар на организация Ирина Бокова, трябваше да открие форума, но стана ясно, че тя няма да може да присъства.

"Заедно с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се радваме за това, че началото на тези чествания на 70-годишнината, което започнаха през октомври миналата година, се разпространява по всички краища на света. Проведохме много важна инициатива в Париж, в присъствието на Ирина Бокова и на всички приятели на ЮНЕСКО. Много други събития бяха организирани и се вписват в перспективата на честването на 70-годишнината", каза Ерик Фалт. 

"Тук в България организираме фестивал "Танци и музика на света". Почти целия изпълнителен комитет и комитетите за връзка с неправителствените организации присъстваха на тази проява. Тази кръгла маса се вписва напълно в поредицата чествания в цял свят", каза още зам.-генералният директор на ЮНЕСКО.

Основната идея на ЮНЕСКО остава запазването на мира, подчерта Ерик Фалт.

„За ЮНЕСКО и Ирина Бокова науката, културата и образованието не са самоцел, а средства или способи за едно нравствено усилие за опазване на мира“, каза Фалт по време на откриването на форума „70 години ЮНЕСКО“. Ерик Фалт подчерта ролята на младите хора в развитието на организацията.

"Младежта трябва да участва още по-активно в тези дейности. Всеки от нас има важна роля, за да разгърне дейностите и идеалите на ЮНЕСКО", заяви Фалт.

"Трябва да изобретяваме нови инициативи и това се отнася главно за нашата партньорска дейност, която ни позволява да обединим силите си с всички, които споделят нашите цели, а те са много. Работим с НПО, академичните организации, гражданското общество", каза още заместник-председателят на международната организация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама