Изрисуваха стена на училище в Русе в кампанията „Зелени калкани”

10:57, 08 авг 15 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Русе екипът на кампанията „Зелени калкани“ изрисува с графит стената на ПГСАГ „Пеньо Пенев", напомняйки на града за уникалните животни и растенията в региона, съобщиха организаторите на инициативата. Днес, освен че ще бъде завършена „многоетажната“ рисунка на артистите от „140идеи“, ще се състои и образователна програма за деца и възрастни.

В рамките й всички те ще научат повече за морския орел, къдроглавия пеликан и още много любопитни, но малко познати птици, живеещи по река Дунав. Със средствата на визуалното изкуство екипът на „Зелени калкани“ насочва вниманието на най- малките русенци и техните родители, отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата, съобщават още организаторите.

От 20 юли – 1 август кампанията “Зелени калкани” се проведе в София и Враца. Широкоформатните художествени изображения върху обществени сгради са нещо сравнително ново за градската среда в България, но са успешен международен модел за насочване на внимание към обществени значими проблеми. Те комбинират еко- социални послания с оживяването на градската среда и се възприемат като забележителности, които наред с това дават живот и продължителен дебат по важните теми.

През юли и август ще бъдат изрисувани общо 5 училищни стени в 5 различни града в България, като техните местни жители – възрастни и деца – са поканени да участват в работилници и разговори по местни екологични проблеми. Това се случва в София, Враца, Русе, Бургас и Благоевград.

Целта на проекта е да предизвика разговор за екологични и актуални теми, свързани със защитените видове и опазването на екосистемите. Проектът „Зелени калкани” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИК 2009 – 2014.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама