Тодор Чобанов: София е един от креативните градове на ЮНЕСКО

12:09, 08 авг 15 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Щастливи сме, че именно в София се провежда настоящата кръгла маса, защото без всякакво съмнение София е един много юнесковски град“. Това каза зам.-кметът на културата Тодор Чобанов на откриването на форума по случай 70-годишния юбилей на международната организация ЮНЕСКО. Чобанов подчерта духовното и историческо наследство, което пази столицата ни.

„В духовното сърце на нашата София един от най-интересните обекти в списъка на световното наследство - Боянската църква, която е един триумф на човешкия дух и шедьовър на световното изкуство. В близост се намират други два - природен парк Пирин и Рилския манастир, също забележителни по своя характер. Не можем да пропуснем факта, че именно в София излязоха и първите живи човешки съкровища, хората, които и до днес ни радват със своята уникална традиция - бистришките баби, които са гордост за нас като местна общност.

"Щастлив домакин сме и на регионалния център за опазване на нематериалното наследство, който убедено подкрепяме като ключова институция, с която и занапред ще организираме нови и нови инициативи и проекти. Отскоро сме част и от мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО“, каза Чобанов.

Той напомни, че София утвърди традициите си в категория „Кино“ и се превръща в една „малка мека на световното кино“.

„Всеки от вас може да се увери в това. Всичко това, може би, е следствие на факта, че в хилядолетната си история нашият град се е превърнал в живо въплъщение на ценностите на ЮНЕСКО. Имаме една изключително достъпна и развита образователна система, множество научни звена, в последните години изключителен ръст на иновациите и аутсорсинга. Разбра се, имаме много развита музейна мрежа и изключително богат културен живот. Всичко това е повод ние наистина да заявим, че нашият град убедено вярва в тези ценности, че всичко може да се постигне именно по този път, изповядвайки и прилагайки в ежедневието тези ключови ценности", добави зам-кметът по културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама