Реплика на първия български самолет посреща посетителите в Музея на авиацията (снимки)

13:02, 08 авг 15 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реплика на първия български самолет "Йорданов 1" в реални размери е най-новата атракция в Музея на авиацията в Крумово, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg. Експонатът бе официално предоставен днес на музея от фондация "Български военновъздушни сили".

Ръководител на проекта за възстановяването на аероплана е Стоян Аврамов, главен конструктор е Александър Маросян - самият той конструктор на самолети. Идеята за репликата в реален размер е на председателя на фондацията ген. Спас Спасов.

"Идеята да направим копие на първия български самолет е преди всичко от уважение към националната ни памет и към конструктора Асен Йорданов", сподели ген. Спасов. Самолетът е изпробван за първи път от Радул Милков и е бил зачислен в аеропланното поделение като свързочен самолет за наблюдение и за обучение на летци. Развивал е скорост 85 км/ч, и е набирал височна е 500 метра за 8 минути.

"Самолетът е характерен за второто десетилетие на миналия век, той е двуместен, с един двигател. Реставрацията е станала по косвени данни и впечатления от трите архивни снимки, останали от самолета на Асен Йорданов в България", разказа Стоян Аврамов.

Първоначалният замисъл на проекта е бил репликата да лети, но недостигът на средства и време е принудил конструкторите да се разделят с този план, а моделът да бъде опростен. Финансирането е по програма "Родолюбие" към Министерството на отбраната.

Репликата в реални размери ще бъде поставена на входа на Музея на авиацията в Крумово. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама