Полицията в Гърция не откри намеса в данъчната информация на гражданите

13:17, 08 авг 15 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцката полиция не откри доказателства за намеса в данъчната информация на милиони граждани, което бившият финансов министър Янис Варуфакис твърдеше, че е наредил при т.нар. План Б – излизане на страната от еврозоната, съобщиха международните агенции.

Специалисти са анализирали четири харддиска на финансовото министерство и не са открили признаци за фалшифициране на данните в тях.

В момента тече разследване и на служителите в министерството.

През юли Варуфакис заяви на среща с инвеститори от хедж фондове, че е планирал паралелна система за ликвидност, която може да бъде конвертирана в "нова" драхма за изключително кратко време. Пасажи от разговора бяха публикуване в пресата в края на юли.

Тогава той заяви, че малък екип е "хакнал" данъчния регистър, за да създаде дублетни данъчни кодове за милиони гърци. В тях Варуфакис твърди, че по негово искане малък екип хакнал данъчния регистър, за да създаде нелегално тайни сметки, свързани с данъчния номер на всеки гръцки данъкоплатец, така че като му дойде времето гърците да могат да използван този паралелен механизъм.

Премиерът Алексис Ципрас защити бившия си министър, като обяви, че е разрешил на Варуфакис да подготви "защитен план" в случай че Гърция бъде принудена да излезе от еврозоната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама