„Балетна академия” за пети път в село Марян, Елена

14:06, 08 авг 15 / Култура 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пета поредна година от 8-ми до 22-ри август в село Марян ще се проведе "Балетна Академия Марян", съобщиха от кметската администрация в община Елена. „Балетна Академия Марян” е инициатива на професионалисти-ентусиасти. Школата е по същество детски летен лагер за млади таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели в тази област в България. Академията се провежда вече пета година в балканското село Марян, което се намира на осем километра от град Елена.

Основните цели на академията са да обучава млади българи от цялата страна в изкуството на класическия балет, да дава възможност на младите таланти да танцуват съвместно с най-изявените балетни артисти на България, да мотивира младите хора да поддържат високото ниво на класическия балет в България в дългосрочен план и да даде възможност на децата да опознаят Балкана с неговата красива природа и възрожденска история.

Академията се провежда в село Марян, в продължение на две седмици през месец август всяка година.  Завършва с три балетни концерта: един в село Марян, един в град Елена и един във Велико Търново. Концертът включва съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията.

През тази вече пета поредна година преподователи в академията са: по класически балет  Д-р Диляна Никифорова – примабалерина на Софийската Опера и Балет, Дарина Бедева - примабалерина на Софийската Опера и балет, Капка Роглева – балетен педагог и примабалерина на Бургаската Опера, характерни танци Радул Роглев –  солист на Софийската Опера и балет. През 2015 г. в академията  участват деца от Бургас, Варна, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Димитровград, Елена, Шумен, Пловдив, Русе и Италия.

Балетният тренинг се провежда в салона на читалището в село Марян за около 40-50 деца, разделени на три групи,  като организаторите се стремят да не превишават тази бройка на участници с цел по-високо качество на обучението.  Спектаклите в Марян, Елена и Велико Търново са със свободен вход и се провеждат с любезното съдеиствие на общините. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама