Проф. Валерия Фол: Образование, наука и иновации е най-успешната комбинация

14:09, 08 авг 15 / Култура 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наука, обучение и внедряване на нови технологии. Това гарантира успеха в обучението и опазването на богатото културно наследство в България според проф. Валерия Фол, директор на Института за опазване на културното наследство. На форума по случай 70-годишнината на международната организация ЮНЕСКО Фол сподели, че работата на студентите чрез института и чрез катедрата на ЮНЕСКО е много успешна.

„Имам щастието да реализирам стълбовете, на които се опира ЮНЕСКО – образование и наука. В проектите, които съм реализирала, успяхме да стигнем и до култура. Тоест, резултатите бяха представени чрез определени изкуства.

"Всички теми са разработвани и в образователния процес, и в процеса по опазване на културното наследство. Винаги съм имала подкрепата на центъра за нематериално културно наследство. От друга страна работата със студентите е чрез института и чрез катедрата на ЮНЕСКО. Нашата цел е всичко, което преподаваме да бъде раздадено като изследователски теми на студенти, които се дипломират или пишат докторати. Оскъдното финансиране ни се осигурава от Министерството на образованието. Студентите да работят на терен, а резултатите се дигитализират“, разказа проф. Фол.

Последният проект, който комбинира образование, наука и иновации е свързан с паметниците в Странджа. Студентите нанасят монументите на интерактивна карта, като целта е както информативна, така и те да бъдат презентирани в музеите.

„Всички паметници с документална обредност ще бъдат нанесени на една интерактивна карта, която се изполва в обучението и за презентиране на културното наследство на България. Срещнахме подкрепата както на Института по балканистика, така и на редица експерти по фолклористика. Изводът от моя опит е, че резултатът от комбинацията между образованието, науката и въвеждането на иновациите е изключително успешен“, подчерта проф. Валерия Фол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама