Форумът на ЮНЕСКО - мир чрез образование, наука и култура (снимки)

14:48, 08 авг 15 / Култура 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професори, експерти на ЮНЕСКО и културни дейци участваха във форума, посветен на 70-годишнината на международната организация, който се проведе в НДК. Мир чрез образование, наука и култура – това беше акцентът на днешната кръгла маса. Още на откриването заместник – генералният директор на ЮНЕСКО Ерик Фарт наблегна на факта, че именно образованието винаги ще бъде в основата на дейността на организацията.

"Цялата образователна дейност, тъй като Втората световна война разруши много училища, ЮНЕСКО трябваше да изгради отново. Организацията набляга на непрекъснатото образование за всички“, напомни Фалт.

Организацията разработва десетки програми в стремежа си да запази културното и природното наследство, музеите и творческите дейности. Програмата на днешната кръгла маса засегна всеки един от тези аспекти. Беше предвиден панел за нематериалното културно наследство на тема „Живите човешки съкровища“ с модератор доц. Николай Вуков от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Офисът на ЮНЕСКО във Венеция беше представен от Уили Меротто, която разказа за съдействието им за укрепването на мира и опазването на културното наследство в Югоизточна Европа.

„Бюрото на Венеция подкрепя регионалните центрове, като се опитва да им осигури възможнсти да работят самостоятелно. Те зависят от инвестиционните си възможности. Ако в България има такива, то в други страни не е така. Можем да се опитаме да утвърдим нови инициативи и обучение, но зависи от страните- членки как искат да разгръщат регионалните си центрове. За тях е много важно да имат админинстративни съвети, директори и средства. Така те ще могат да развиват и материалното, и нематериалното културно наследство в региона“, обясни Меротто.

Перспективите пред НПО към ЮНЕСКО и нуждата от нови стратегии беше представена от Мартин Леви. Тя обясни, че проблеми има както с малкия брой на неправителствените организации в някои региони, така и на липсата на стратегия, която позволява активното им участие в дейностите на организацията.

„Комитетът трябва да представя интересите на всички НПО, да се осигури информация между правителствения и неправителствения секот. Трябва нова стратегия. В някои огромни региони има много малко НПО. Решението е да се разчита повече на членовете от регионалните комитети, които да имат свои екипи и да бъдат подпомагани от тях. Разковничето е иновативност и много труд“, смята Леви.

Добър пример беше даден от модераторите на форума, които изтъкнаха една нетрадиционна за страната ни неправителствена организация.

„В България имаме една специфична НПО – българското народно чталище. Сега това е една мрежа от хиляди читалища в страната. Това е организацията, в която се препредава българската традиция. Това е впечатляващо и го предлагаме като добър пример на другите страни“, обясниркваха организаторите.

След края на форума участниците потеглиха към Боянската църква и Националния исторически музей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама