САЩ с нови санкции срещу руската "Газпром"

15:56, 08 авг 15 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съединените американски щати въведоха нови санкции срещу руската компания "Газпром". Те засягат конкретно находище за втечнен газ и петрол в Охотско море. Така наложените санкци поставят под въпрос бъдещето на единствения в Русия завод за втечнен газ, коментират експерти.

Забранява се износ, реескпорт и предаване на вече намиращо се в Русия оборудване или софтуер за находището Юбно-Киринское, съобщи Министерството на търговията на САЩ. За първи път американците въвеждат санкции срещу конкретен обект, а не срещу физическо или юридическо лице, както досега.

Оборудването за подобни находища в света разработват само четири компании - американските FMC Technologies, Cameron, GE Subsea и норвежката Aker.

Ден преди решението на САЩ да санкционира находището руското изнаие РБК написа, че "Газпром" планира да го прехвърли към друг свой проект, върху който ембаргото не действа при заварено положение, за да заобиколи санкциите и да привлече чуждестранни инвестиции за разширяване на завода за втечняване на газ.

Валерий Нестеров, анализатор на Сбербанк CIB, коментира, че с ембаргото срещу Южно-Киринское американците са намерили уязвимо място на "Газпром" и то в сектор, където компанията е неудобен конкурент за стратегическото бъдеще на американския втечнен газ на азиатския пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама