Над 300 тона храни са унищожени в Русия

18:58, 08 авг 15 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За два дни количеството на унищожените храни в Русия е над 300 тона, предадоха руски медии.

Междувременно западни медии осъдиха кампанията.

Заповедта на руския президента да се унищожат нерегламентирано внесените храни предизвика недоумение и сарказъм в немските медии, съобщава руската секция на „Дойче веле”.

Кореспондентите на немските печатни и електронни медии в Москва наричат абсурдно и антихуманно решението на Путин да се унищожават т.нар. санкционни храни. Защо да се раздадат на нуждаещите се?

Според журналистите лицемерни са и оправданията на властта, че решението е продиктувано от грижа за здравето на хората.

В статия със заглавие „Истинските причини за изгарянето на хранителни продукти от Путин” кореспондетът на списание Spiegel Бенджамин Бидер посочва, че да се горят вещи е прието в далеч не най-прогресивните общества.

Така, вносни стоки са горили въстаниците в Сомалия, а наскоро същото сторили с пакети американска хуманитарна помощ терористите от Ислямска държава.  

„Месото – в крематориума, кашкавала – под булдозера: Кремъл варварски унищожава западни продукти. Но тези действия са свидетелство за слабостта на Русия”, пише Бидер. Държавата не е способна да контролира дали се спазва забраната за внос с цивилизовани методи, пише авторът и продължава:

„Унищожаването на стоки е рискова маневра за Кремъл. Едно от съмнителните постижения на московската пропагандна машина беше това, че повечето руснаци смятаха, че санкциите на Запада, са насочени срещу руския народ. Според нови проучвания обаче нараства броят на хората, които смятат, че санкциите са ги ударили лично, но са насочени преди всичко срещу апаратчиците и държавните концерни.

„Публичното унищожаване на храна не носи допълнителна популярност на никого – нито в Сомалия, нито в Сирия. Русия не е изключение. Защо Кремъл отива на подобен риск? За истинските причини мимоходом спомена министърът на селското стопанство Александър Ткачов. Той смята, че не трябва да се резпределят продуктите на нуждаещите се, защото това ще доведе до корупция, пише Бидер.

Кореспондентът на Die Welt Оливър Билгър пък е озаглавил репортажа си „Защо Русия изгаря западния кашкавал”. Авторът отбелязва, че решението на Кремъл е предизвикало невиждана реакция в Русия – повече от 300 хил. души са се подписали в интернет петиция срещу унищожаването на храните.

„В Русия се пробуждат спомените за онези периоди от последните десетилетия, когато хората са преживели града: блокадата на Ленинград, дефицитът от съветско време, нищетата от началото на 90-те години. Но и днес бедността расте. Почти 23 млн. руснаци живеят под чертата на бедността, която е 140 евро на месец. Какво в такава ситуация може да бъде по-абсурдно от унищожаването на „излишното” продоволствие?”, пише Билгър.

Правителството на Русия обаче тези неща не го смущават, коментира DW. То все пак търси независимост от западните доставки.

Следващата стъпка ще бъде затягане на ограниченията за внос на медицинско оборудване. До момента делът на вноса в този сегмент на икономиката беше 80 процента. Министерството на търговията счита, че високотехнологичните дефибрилатори и рентгенови апарати могат да сеп роизвеждат и в Русия.

Ограниченията се очаква да засегнат  такива стоки, като патериците, превързочните материали и дори презервативите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама