16 мил. лв. похарчени за гасене на пожари това лято

19:30, 08 авг 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на пожароопасния сезон у нас това лято са похарчени 16 милиона лева, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Засегнати са около 8 000 декара горски площи, разясни той.

По думите му, за погасяването и ликвидирането на щетите за 1 декар се изразходват по над 2 000 лева.

Той припомни, че според справките средногодишно в България се засягат 11 хиляди декара горски площи от пожари, което означава, че вече са достигнати 2/3 от засегнатите площи за годината, а е минал едва един месец от пожароопасния сезон, който приключва в края на октомври.

"Основна причина за горските пожари през тази година остава най-често небрежност", припомни Костов. Много е важно хората да се контролират едни други, ако видим, че някой пали пожар при рискови условия, да реагираме.

Основен причинител за възникването на горски пожари си остава почистването на пасища или така нареченото палене на стърнища, което се прави от стопаните, каза зам.-министърът.

Очаква се следващата седмица да бъде въведен уведомителен режим за всички стопани, които ще правят такова почистване. Тя ще трябва да уведомяват структурите на Регионалните дирекции по горите, пожарната, както и службите "Земеделие". Целта е такъв тип почистване да започне да се следи и да има превенция, т.е. дейността на стопаните, предизвикващи основно такива пожари, да бъде регулирана, разясни Костов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама