БЧК иска военен хеликоптер да търси изгубени в Рила руснаци

20:28, 08 авг 15 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров е поискал помощ от министъра на отбраната Николай Ненчев за издирването на поне петима руски туристи, сред които и две деца, загубили се по-рано днес в Рила. Той е помолил военен хеликоптер от авиобаза Крумово да се включи в търсенето.

Жената, която е организирала прехода на група руски туристи от хижа "Иван Вазов" до Рилския манастир, е туроператор от Созопол. В ранния следобед групата от над 6 човека, сред които и две деца, се е загубила в планината, предава БНР.

От информацията, която жената е подавала на планинските спасители, е станало ясно, че тя не познава нито маршрута, нито района. Самата мобилна връзка между туроператора и планинските екипи е била нестабилна, а хората от групата са изпаднали в паника да не замръкнат в планината без необходимата екипировка. 

В късния следобед към акцията са се включили и още два отряда, а първоначалният план на спасителната операция е бил, ако туристите не бъдат намерени до утре сутринта, в издирването да се включи и хеликоптер на "Активна грижа" с термокамера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама