Плевнелиев не наложи вето на закона за НСО и той мина в Държавен вестник

09:53, 11 авг 15 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев не наложи вето на спорния Закон за Национална служба охрана (НСО) и днес той мина в Държавен вестник. Документът бе приет след многобройни критики, а правозащитни организации призоваха държавния глава да го върне за изчистване на проблемите в него.

Законът бе гласуван миналия месец в Народното събрание. От години НСО работи по вътрешен правилник, а с новата наредба службата стана „специализирана военизирана служба", но в същото време ще има и полицейски правомощия и право да задържа нарушители.

Гардовете на службата ще се ползват и с на практика безконтролно поведение по пътищата, като ще могат да повреждат колите, които им пречат. Освен това НСО ще може да охранява на практика, когото прецени.

Тези разширени правомощия на гардовете предизвикаха вълна от оплаквания сред редица организации. От „Протестна мрежа“ определиха закона за „откровено ретрограден“.

„Разширяването на обсега на „охраняваните“ и „обслужвани“ от НСО лица е не само скандално, но и дълбоко порочно послание от страна на българската политическа класа. Допълнителните права на НСО да отстранява, задържа и дори да подслушва гражданите в изпълнение на своите задължения – дори и ако те са бременни и малолетни – можем да определим само като дъно на политическия цинизъм и арогантност“, пише в официалната позиция на „Протестна мрежа“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама