Татяна Сърбинска води три американски състава за българска народна музика в Пловдив

10:25, 11 авг 15 / Култура 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три американски вокални състава за българска народна музика под художественото ръководство на емблематичната народна певица Татяна Сърбинска ще гостуват в Пловдив.

Татяна Сърбинска е музикален педагог и изпълнител, автор на една от най-известните народни песен "Катерино моме". Завършила е Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Няколко години е солистка в ансамбъл "Пирин", с който пее в най-големите зали по света. От 1991 г. живее в САЩ, където се ползва с голяма популярност, носител е на една от най престижните награди - "Световен музикален вокалист" за 2004 година, приета е и като един от културните посланици на България в САЩ.

Пловдивчани ще могат да чуят основания от нея през 2000 година Женски вокален ансамбъл - хор и оркестър - за български народни песни "Диви жени" от Бостън, Масачузетц. Всички членове на състава са американки, които с голяма любов и умение изпълняват автентични български народни песни. За тях преди време "Бостонглоуб" писа следното: "25 американки с красиви рози на главите, с прекрасни бродирани ризи и с чудни гласове се гмуркат в омаята на песента, която идва от Българския Балкан."

Вокалният ансамбъл е изнасял концерти в България през 2005 и 2007 година. Дамите са участвали и на събора в Копривщица - през 2005 и 2010 година.

Заедно с "Диви жени" на пловдивска сцена ще се изяви и Мъжка вокална група "Зорница" от Бостън.

Групата е основана от Татяна Сърбинска през 1992 година по подобие на известната Мацурева мъжка група от Банско. Свирят и пеят български народни песни предимно от Пиринския край, но в репертоара си имат и песни от Родопите, Шоплука, Тракия, Северна България и Добруджа. Участвали са в много фестивали, излизали са на концерти в Бостън, Ню Йорк, Кънектикът, цяла Нова Англия и България, както и на Копривщица през 1995, 2000, 2005 и 2010 година.

Третият състав е Вокален ансамбъл "Орфея" от Вашингтон, представящ традиционна музика предимно от България и Източна Европа. Него Татяна Сърбинска основава през 2006 година. През следващата 2007 година ансамбълът дебютира с концерт в "Зала България". Същата година има концерти в Благоевград - съвместно със ДАНПТ "Пирин", а след това в Пловдив и Чепеларе. С името на митичния родопски певец от древна Тракия – Орфей, група "Орфея" се изгражда като професионален акапелен вокален ансамбъл, обичан и търсен от американската публика.

Концертът на трите състава е част от културния календар на Града под тепетата. Започва от 19 часа на 12 август, сряда, в Къща "Енчо Пиронков" в Стария град.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама