Социалното министерство с полезни съвети как да се намери сезонна работа в чужбина

11:38, 11 авг 15 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на летния сезон нарастват случаите на измами при сезонната работа в чужбина. Именно заради това от пресцентъра на социалното министерство разпространиха апел за повишено внимание при подбирането на този вид заетост.

На първо място всеки български гражданин, който иска да полага сезонна заетост, трябва да проучи внимателно лицата, които предлагат работа в чужбина. Така например, българите, на които се предлага сезонна работа в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите извършват нелегитимно изкупуване на горските плодове и по този начин берачите стават жертва на измама. Фирмите, които могат да извършват посредническа дейност или да осигуряват временна заетост се вписват в регистри на Агенцията по заетостта, достъпния на интернет страницата на институцията.

От министерството апелират всички да проверяват задължително дали лицето, което предлага работата, фигурира в тези регистри. Посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа лица за предлаганите от тях посреднически услуги. Заплащането „на ръка" на частни лица за намиране на работа, в почти всички случаи, е свързано с измама, при която няма защита от държавите институции.

В никакъв случай не трябва да се предоставят личните документи на чужди лица. Силно препоръчително е търсещите работа да разполагат с контактите на институциите, които биха могли да им съдействат при проблем, както и на българските посолства в съответната страна.

От социалното министерство разпространиха три списъка, които ще помогнат на всеки, който търси работа в чужбина:

Списък на фирми-посредници за извършване на посредническа дейност в чужбина;

Списък на фирмите, осигуряващи временна заетост;

Списък на трудовите аташета на Министерството на труда и социалната политика, към които можете да се обръщате при нужда от съдействие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама