Кожите, засечени в Пловдив, били заразени с антракс в Млада гвардия

13:03, 11 авг 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненската полиция води разследване във връзка със засечените в Пловдив 20 говежди кожи, заразени с антракс. Това съобщи за Topnovini.bg д-р Камен Янков, директор на регионалната дирекция на БАБХ в града. По думите му за случая са уведомени всички компетентни служби във Варна, включително и местната Агенция по безопасност на храните. 

„Няма никакво значение откъде са дошли кожите. По-важното е, че първоначално само една от тях е била заразена-  кожата на закланата от починалия овчар Румен Стоянов крава в село Млада гвардия. Впоследствие тя е предала заболяването и на другите, заради дългия престой в едно помещение”, обясни специалистът. 

Кожите са били унищожени край Куклен още преди дни. Снощи е получена и втората проба за превозното средство, в което са били кожите, тя е отрицателна. Очаква се и писмен резултат, каза д-р Янков. 

На 23 юли в Пловдив е подаден сигнал за проблема с кожите. Прекупвачи, чули за починалите от антракс животни от Варненско, са се уплашили и са отишли да се изследват в местна болница. Оказало се, че те са добре. На 24 юли са взети проби от кожите, като резултатите няколко дни по-късно се оказали положителни за антракс. Станало е ясно също, че само една от тях е била от заразено животно, а останалите са били вторично заразени. През цялото време кожите са били охранявани от полиция, а на 31 юли са били загробени на дълбочина от 30 метра. 

Потърсен за коментар изпълняващият длъжността директор на варненската Агенция по безопасност на храните, д-р Даниел Денев заяви, че не разполага с детайлна информация за случая. Той обясни, че повече данни могат да дадат колегите му от Пловдив като подчерта, че през последните дни обстановката във варненските села Млада гвардия и Бозвелийско е спокойна. Няма нови случаи на починали животни или на такива, които показват симптоми на неразположение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама