Няма да търсят виновни за взрива в Мъглиж

13:23, 11 авг 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досега не са събрани данни за повдигане на обвинение за взрива в завода за фойерверки и ловни патрони в Мъглиж, научи topnovini.bg.

Вече са готови експертизите и данните в тях сочат, че вината за инцидента е на загиналия работник. Най-вероятно делото ще бъде прекратено, потвърдиха разследващи.

Взривът в завода на фирма „Балиста” в Мъглиж избухна на 19 декември м. г. в 11.27 часа. При експлозията загина 45-годишният Веселин Турлаков от Казанлък, а други четирима бяха ранени. 30-годишната Мария Иванова получи 30% изгаряния,  а 51-годишната Кинка Манолова около 70%. Двете жени бяха транспортирани в Клиниката по изгаряния в София, където на 5 януари т. г. Кинка Манолова почина от нараняванията си. Двама мъже се отърваха с по-леки рани. При разследването стана ясно, че в цеха са се правели осветителни факли собствена разработка. Те били по-големи от обичайните, служели за осветяване и се използвали от спелеолози. Подобни палели и футболните агитки.

Стана ясно, че през октомври м. г. е извършена комплексна проверка на предприятието. В нея са участвали МВР, пожарната, РИОСВ, ДНСК, Инспекцията по труда и ДАНС. През ноември цехът за фойерверки и патрони е проверен и от служба КОС. И при двете инспекции не са открити нарушения. След взрива Областната инспекция по труда също направи проверка за спазване на трудовата дицсиплина.

Прокуратурата пък образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт поради немарливост и незнание. Разследването поеха следователи на Националната следствена служба.

След изтичане на двумесечния срок, разследването бе удължено.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама