Д-р Камен Янков: Няма опасност заради кожите с антракс в Куклен

13:59, 11 авг 15 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Няма опасност за населението. Процедурите по унищожаване на заразените с антракс кожи са извършени стриктно и според изискванията от нашите инспектори." Това коментира за Пловдив Topnovini.bg шефът на Агенцията по безопасност на храните в Града под тепетата д-р Камен Янков.

Той разказа, че търговците са двама братя от Куклен, закупили кожите от пазар за животни в Провадия. След като чули за плъзналата зараза, те се уплашили и изоставили микробуса извън Куклен. След това сигнализирали в полицията.

От Агенцията по безопасност на храните са получили известието на 23 юли около 16,30 часа. Пробите са взети на 24 юли, на 30 юли излизат положителните резултати за наличието на антракс в кожите и ден по-късно, 31 юли, кожите са загробени в землището на Куклен край село Яворово в имот, собственост на Община Куклен.

По думите на д-р Янков заразеното животно е било едно. Антраксът се е прехвърлил на останалите кожи чрез съприкосновение при съхранението. Търговците дори сами посочили тази кожа, от която според тях е тръгнала заразата.

Пробите на търговците са отрицателни. Пробите след дезинфекция на превозното средство също са отрицателни. В момента микробусът все още е под контрол, тъй като се очаква писменият резултат, поясни експертът и отново подчерта, че няма място за паника сред населението, тъй като ситуацията е под контрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама