Здравното министерство разпореди проверка на „светената“ вода от Плиска

16:00, 11 авг 15 25 716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-здравният министър Адам Персенски е разпоредил на директора на шуменската здравна инспекция да вземе проби от водата от т. нар. „свещен кладенец“ в Плиска и да извърши „цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ“, съобщи здравното министерство. 

По думите на министерството, макар че „кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване“, проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория от клас А  и резултатите ще бъдат оповестени до края на утрешния ден. Oт министерството добавят, че не се ангажират с проби и резултати, оповестени от частни лица.

Припомняме, че публикация на вестник „Труд“ от понеделник оповести, че водата от т.нар. „свещен кладенец“ е опасна за здравето, цитирайки Регионалната здравна инспекция в Шумен. Причината за това било съдържание на нитрати два пъти над нормата. 

Кладенецът беше открит при разкопки в Плиска на 24 юли. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена. Според него баба Ванга предрекла, че България ще се оправи, когато се доизгради Голямата базилика и от кладенеца текне вода.

На 3 август премиерът Бойко Борисов поръси себе си и министри с обявената за свещена течност и си взе от нея да си маже болното коляно. В интервю за националното радио "Дарик" Божидар Димитров днес успокои, че нито той, нито Бойко Борисов, нито някой от министритес са пили от водата. Димитров коментира, че наличието на нитрати било нормално, защото около Плиска са земедеслки земи, които обилно се торят с азотни торове. "Разбрах, че за да получиш диария, трябвало да изпиеш три литра", коментира историкът. "Аз не съм изпил нито грам, нито Бойко Борисов, така че за нас двамата няма опасност. А хората защо трябва и да пият?! По-скоро да се поръсват с нея. Никой и от министрите не е пил. Кой ще пие?! Още е мътна водата, още има да се копае, може би около 2 метра. Намерили са и едно цяло прабългарско съдче там на място", обясни Димитров."

Междувременно вестник „Стандарт“ съобщи, че на 15 август – Голяма Богородица, ще подари на читателите си 10 000 флакончета със „светената вода“, като броят с подаръка ще се разпространява само във веригата „Лафка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама