Части от руска ракета са открити в останките на полет МН17

18:27, 11 авг 15 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Части от предполагаема руска ракета са открити на мястото, където в Украйна миналата година се разби полет MH17 на Малайзийските авиолинии, обяви холандският разследващ екип, цитиран от БиБиСи.

Отломките, които най-вероятно са от руска ракета земя-въздух „Бук“ може да представляват доказателство кой е причинил катастрофата на самолета, казват разследващите. Но засега няма доказана причинно-следствена връзка между тях.

MH17 се разби на територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна през юли 2014 г., като всички 298 души на борда бяха убити. Сред тях имаше и 80 деца. Две трети от загиналите бяха холандци, а също и много малайзийци и австралийци.

Украйна и много западни държави обвиняват проруските сепаратисти в сваляне на самолета с помощта на ракетна система „Бук“, която е предоставена от Русия. Руснаците и самите сепаратисти отричат да носят отговорност за случилото се и обвиняват украинската армия. Частите от ракетата са били „събрани по време на предишна мисия за улики в Източна Украйна“, обяви разследващият екип заедно с Холандския борд за безопасност.

„Тези части са от особен интерес за разследването, тъй като е възможно да предоставят повече информация относно замесените в падането на MH17. По тази причина разследващият екип в момента проучва първоизточникът на тези парчета“, казват те и допълват, че не може да бъде направено заключение, тъй като няма причинно-следствена връзка между откритите части и катастрофата на полет MH17.

В екипа има представители на Холандия, Украйна, Белгия, Малайзия и Австралия, като те се срещат в Хага, където работят върху доклад относно причините за катастрофата. Очаква се финалният му вариант да бъде публикуван през месец октомври.

Преди две седмици Русия наложи вето на резолюция за създаване на международен трибунал, който да разгледа случилото се. Москва определи инициативата като "прибързана" и "контрапродуктивна".

Боинг 777 е летял от Амстердам до Куала Лумпур, когато е свален на 17 юли миналата година в Донецкия регион.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама