Българин и американци възраждат читалище в първомайско село

19:42, 11 авг 15 / Любопитно 25 552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българин, който живее в Америка, реши да възроди селско читалище. Атанас Атанасов разбира за рушащата се театрална зала в първомайското село Татарево и решава да събере доброволци и средства, за да бъде възстановена. Година, след като идеята се заражда, младежът вече е на финалната права за осъществяването на мечтата му, съобщава Нова ТВ. 

Наско заминава за САЩ, за да учи икономика и политология. По-късно записва актьорско майсторство в Холивуд. Ваканцията миналото лято решава да прекара в родното си село Татарево. Тогава посетил местната библиотека и открил, че в сградата има и театрална зала. Половин век тя се е криела зад прашни врати и изпочупени прозорци.

Наско решава да възроди традицията на представленията. Тогава провежда инициативата "От нищо, нещо" в САЩ и набира средства и доброволци от Америка за ремонта на сградата. През последния месец в читалището кипи усилен труд на доброволци, сред които е и Дейвид Ростън от Холивуд.

"Това е една интересна история, която се случва в България, но проблемът го има и на други места по света. Смятам, че културата трябва да се запази. А за Наско мога да кажа, че е човек със страхотна визия и ме вдъхнови да се присъединя, както аз, така и други хора", споделя Дейвид.

Доброволците подредиха изложба със снимки от годините на построяването на читалището и за да покажат, че то е живо, подариха на жителите на Татарево представление.

Сега доброволците от Америка са решили да възродят и други забравени театри в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама