Библиотеката в Добрич отбеляза 127 г. от рождението на Дора Габе

08:11, 12 авг 15 / Култура 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната библиотека в Добрич отбеляза 127 години от рождението на бележитата добруджанка, поетеса, преводачка и общественичка Дора Габе с поетична среща и изложба на библиотечни документи за деца.

Дора Габе е родена на 28 август 1888 г. в с. Харманлък, днес с. Дъбовик, община Генерал Тошево.

Библиотечни специалисти представиха пред децата от Летния детски клуб „Играй и учи” експонираната в централното фоайе на библиотека изложба от произведения на Дора Габе „За нас, малките”, както и библиотечна колекция „Дора Габе”.

В поетичната среща под наслов „Чети Дора Габе” малчуганите с интерес слушаха разказа за живота  и творческия път на поетесата, разгледаха нейни фотографии от различни периоди на живота ѝ, книги от личната ѝ библиотека, както и вещи, притежавани от нея приживе.

Прозвучаха известни стихове за деца от Дора Габе – „Обич”, „Екскурзия”, „Горкият”, „Баба”, „Чук-чук, яйчице”. Прочетени бяха и разказите „Книгата” и „Петелът Петко”.

Всяка година, в рамките на Летния детски клуб „Играй и учи”, библиотеката организира прояви, посветени на Дора Габе, с които популяризира нейното творчество сред подрастващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама