Божидар Димитров: Не бива да се прави изследване на водата от Плиска сега

10:40, 12 авг 15 / Култура 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не бива да се прави сега изследване. Бойко, ако ме слушаш, кажи на министъра на здравеопазнването, също приятел - Москов, да не прави изследване сега. Това призова директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в ефира на Нова ТВ след като се разбра, че здравното министерство разпорежда пълен анализ на качеството на водата от свещения кладенец в старопрестолна Плиска.

Според Димитров водата е замърсена от работниите на мястото. „Не може да се прави изследване на вода, в която до кръста стоят и в момента 5-6 работници с работните си дрехи – мръсни, с ботуши и т.н. Така може да се намерят и ешерихия коли и бруцелоза”, смята Димитров.

„Водата наистина е свещена, не защото аз съм казал, а защото тя е обявена паракселанс за такава в 875 г. от българите по времето на цар Борис Първи, след като са инкорпорирали този кладенец в църквата, след като са го обявили за аязмо”, каза още директорът на НИМ. Той обясни, че Плиска е първият каменен град в Европа, Голямата базилика е уникален паметник, че там е открита огромна спортна арена и дори са се карали кънки.

Снимките, на които полива Бойко Борисов с вода от кладенеца, директорът на НИМ нарече „пренапрягане”. На критиките, че заради твърденията за лековити води хората могат да пренебрегнат здравето си и да не посещават лекар, той каза, че и вярата лекува.

Поради големия медиен и обществен интерес здравното министерство вчера разпореди пълен анализ на водата от аязмото, като резултатите от пробите трябва да станат ясни до края на днешния ден. Също вчера от Исторически музей в Шумен съобщиха, че се е увеличил потокът от желаещи да пълнят вода от Свещения кладенец. Директорът на музея Георги Майсторски обаче осъди опитите за комерсиализация на водата от кладенеца. Според него продажбата на вода е абсурдна, визирайки акция на национален ежедневник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама