Калин Янакиев: Божидар Димитров да не се прави на главен жрец на държавата

10:47, 12 авг 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искам да попитам кой назначи Божидар Димитров за главен жрец на държавата, за да коментира и да казва, че на разкопките, които в момента се осъществяват в Плиска и базиликата, която беше разкрита там, че това е мястото, където е бил покръстен княз Борис. За всеки сериозен учен е ясно, че мястото на покръстването му не е известно на историците и то може да се е осъществило както на наша територия, така дори и в Константинопол.

Това каза в ефира на bTV проф. Калин Янакиев по повод последните изказвания на директорът на НИМ Божидар Димитров, че водата в открития кладенец в Плиска е свещена.

Янакиев подчерта, че никой сериозен учен не може да има против осъществяването на археологически разкопки на територията в страната и съответно реставрирането им в историческите им граници доколкото това е възможно. По думите на професора това, срещу което протестира научната общност е използването на археологически паметници и разкопки за популистки и други цели.

"Управляващите да престанат да слушат този странен мениджър. Човек ще си помисли, че Божидар Димитров е специалист по лекуване на очи. Не може да се лъже, за да привличаме туристи. Ако ние продължаваме да лъжем и да преиначаваме както си искаме фактите, без всичко това да лежи на сериозни исторически доказателства, както това прави Божидар Димитров, като целта е да привличаме повече туристи, докато действаме така държавата ни със сигурност няма да се оправи", каза още Янакиев.

Според него възстановяването на гробовете на Аспарух, Кубрат и на Ивайло в празна църква е бутафория. По думите му Божидар Димитров няма представа какво е кръщение и покръстване.

"Когато стане водосвет, тази вода може да служи за освещаване и то тогава, когато се приеме с някаква вяра. Смехотворно е, че ако се пийне от тази вода, ще се излекуват очите. Тя трябва да е осветена, за да е лековита" допълни той.

Янакиев обясни, че протестира срещу комерсиализирането на българските исторически ценности. По думите му е недопустимо Димитров да рекламира флакончета, които ще се раздават заедно с покупката на в. "Стандарт", който по думите му е свързан с човек, срещу когото били протестите през 2013 година, визирайки Делян Пеевски.

"Нямам нищо против археологическите разкопки, но протестирам един професор, който е сменил няколко партии, и който ме нарича марксист-ленинист, да е главен жрец на републиката. Аз поздравявам българските управляващи за това, че отделят средства за провеждането на археологически разкопки и подобна дейност, но ги призовавам да престанат да слушат този странен мениджър в лицето на Божидар Димитров, който дори моля ви се казва, че знае какви лечебни свойства имала водата в базиликата в Плиска", каза още той.

По думите му цялата професионална общност се е вдигнала срещу комерсиализирането на на българската история, както според него го прави директорът на Националния исторически музей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама