„Маренго трейдинг“: Лифт "Тодорка" е частна собственост, модернизира се и процесът няма да спре

11:03, 12 авг 15 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирмата отговаряща за лифт „Тодорка“ в Пирин „Маренго трейдинг“ опроверга информациите, че започва строеж на ново кабинкова съоръжение в планината. От официалната позиция на компанията става ясно, че в момента се прави модернизация на лифта и този процес няма да спре, въпреки опитите това да се случи.

Вчера от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" сигнализираха, че в Национален парк „Пирин“ с бързи темпове започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ от фирмата „Маренго трейдинг“.

От своя страна Министерството на околната среда и водите обяви, че няма да позволи изсичането на 88 дървета, какъвто сигнал бе пуснат от „За да остане природа в България“, заради изграждането на лифта. От ведомството ще изчакат прокурорските проверки от Окръжната прокуратура в Благоевград преди да предприемат официални действия.

По-рано днес пък вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не е чул да има подаден официален сигнал по този случай и уточни, че не е чул да се строи нов лифт. По думите му едва ли някой ще си позволи подобно нещо.

В официалната си позиция „Маренго трейдинг“ заявяват, че „всички построени преди концесията лифтове и влекове на територията на НП „Пирин“ са частна собственост и не са обект на концесия. Всички тези лифтове притежават право на строеж върху територията, на която са построени“.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса позицията на „Маренго трейдинг“: 

Свидетели сме на повтарящи се опити за нескопосана манипулация относно модернизирането на лифт Тодорка в Пирин и оспорването на правото ни на собственост върху съоръжението. До такава степен авторите на тази манипулация подценяват българското общество, че дори не съзират как в две последователни изречения изричат несъвместими неща – „Маренго трейдинг“ ЕООД строяло без вещно право и как въпреки това построеното ще остане нейна собственост. Независимо от тези манипулации ще повторим отново истината, не за да отговаряме на манипулаторите, а защото обществото има право да знае истината:

Всички построени преди концесията лифтове и влекове на територията на НП „Пирин“ са частна собственост и не са обект на концесия. Всички тези лифтове притежават право на строеж върху територията, на която са построени, защото са изградени през 80-те години преди НП „Пирин” да стане изключителна държавна собственост съгласно конституцията на Р България от 1991 г.

Маренго Трейдинг ЕООД модернизира съоръжението с напълно редовни документи и няма никакви законови основания подмяната да бъде спряна. Нито един от компетентните органи, проверили документите на извършващата се модернизация на лифт Тодорка не е установил нарушение.

Надяваме се, че през новия зимен сезон модернизираното съоръжение ще създава повече комфорт и приятни емоции на гостите на Пирин.

Маренго Трейдинг ЕООД

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама