Съдът отново отмени такса смет за 2014 г. в Разград

11:40, 12 авг 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Разград отново отмени като незаконосъобразно решението на Общинския съвет за увеличаване на размера на такса смет за 2014 година. Делото се гледа за втори път, след като бе върнато от Върховния административен съд с указания да се направи преценка обосновано ли е решението за увеличение на такса смет.

Производството бе заведено по жалби на фирми и физически лица от общината, които оспорваха увеличението на размера на таксата за битови отпадъци в Разград, Гецово, Дряновец, Мортагоново и Пороище, както и за нежилищните имоти в населените места за цялата община.

Съдът намира, че решението на местния парламент в Разград е в противоречие със Закона за местните данъци и такси и при приемането му не е спазена разпоредбата, съгласно която местните такси се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата.

При изчислението на прогнозните приходи за 2014 година, вносителят на предложението е използвал като основа не всички дължими вноски за такса за битови отпадъци за предходната  2013 година,  а реално събраната през тази година сума, в която са включени и платени такси за минали години, натрупани лихви върху тях и която представлява само около 70% от изискуемите задължения  за плащане за 2013 година, посочват в мотивите си магистратите.

Освен това при изчислението са използвани само ставките за такса битови отпадъци за жилищни имоти на физически и юридически лица, но не и ставките за нежилищни имоти. Според вещото лице при така използваната методика за прогнозиране на приходите се получава значителна разлика между прогнозните приходи и реално дължимите суми за такса битови отпадъци за 2014 година. Реално дължимите суми надвишават с до 30% прогнозните приходи, заложени в решението на Общинския съвет. Според приетото експертно заключение, определените прогнозни приходи съответстват на разходите в план-сметките, но само ако се приеме, че събираемостта на ТБО и за 2014 година ще е около 70%, се посочва още в решението на съда. 

Въз основа на тази експертиза Административният съд в Разград приема, че липсва икономическа обоснованост при определянето на такса смет за 2014 г. и отменя решението на Общинския съвет за увеличението на размера на таксата за битови отпадъци за Разград, Гецово, Дряновец, Мортагоново и Пороище.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама