Божидар Димитров се примоли на Борисов да не изследват водата в Плиска

12:04, 12 авг 15 / Култура 25 802 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не бива да се прави сега изследване. Бойко, ако ме слушаш, кажи на министъра на здравеопазването, също приятел - Москов, да не прави изследване сега. Това призова директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в ефира на Нова ТВ, след като се разбра, че здравното министерство разпорежда пълен анализ на качеството на водата от свещения кладенец в старопрестолната столица Плиска.

Според Димитров водата е замърсена от работниците на мястото.

„Не може да се прави изследване на вода, в която до кръста стоят и в момента 5-6 работници с работните си дрехи – мръсни, с ботуши и т.н. Така може да се намерят и ешерихия коли и бруцелоза”, смята Димитров.

„Водата наистина е свещена, не защото аз съм казал, а защото тя е обявена за такава в 875 г. от българите по времето на цар Борис Първи, след като са инкорпорирали този кладенец в църквата, след като са го обявили за Аязмо”, каза още директорът на НИМ.

Той обясни, че Плиска е първият каменен град в Европа. Голямата базилика пък е уникален паметник и там е открита огромна спортна арена и дори са се карали кънки.

Снимките, на които полива Бойко Борисов с вода от кладенеца, директорът на НИМ нарече „пренапрягане”. На критиките, че заради твърденията за лековити води хората могат да пренебрегнат здравето си и да не посещават лекар, той каза, че и вярата лекува.

Поради големия медиен и обществен интерес здравното министерство вчера разпореди пълен анализ на водата от Аязмото, като резултатите от пробите трябва да станат ясни до края на днешния ден. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама