Все повече българи пътуват със самолет в страната

12:25, 12 авг 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръст от 8,3 % на пътникопотока през юли 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година, отчете Летище „София“. От общо 393 312 излетели и кацнали пътници, 67 % са преминали през Терминал 2, а останалите 33 % - през Терминал 1, съобщават от пресцентъра на летището.

Със 7,5 % е нараснал трафикът по редовни международни линии, достигайки 364 000 пътници за месеца. Летище „София“ отчита и нарастване на броя на пътуващите по Европейските маршрути, към които в последната седмица на юли бяха добавени пет нови директни линии – до Кьолн, Меминген/Мюнхен Запад, Женева, Неапол и Бари.

Двойно увеличение се наблюдава по редовната линия до Доха, както и по сезонното направление Катания. С растящ интерес се ползват регионалните маршрути до Атина и Белград.

Туристите пътували с чартърни полети през изминалия месец са общо 2744, с 22 % повече от юли 2014 г. Около 80 на сто от пътниците са предпочели за своята ваканция българска авиокомпания.

Пътникопотокът по вътрешни линии отчита ръст от 4 % през юли тази година, в резултат от допълнителния полет до Варна. Общо 22 343 пътници са пътували до двете черноморски летища - с 860 повече от миналия юли.

Общият брой на излетелите и кацнали самолети на летище София през юли е 4 173 спрямо 3 901 през същия месец на 2014 г. (+7 %). Ръст от 4,2 % се наблюдава при редовните полети по международни линии, като увеличението при чуждестранните превозвачи е 5,3 %.

С 8 % повече от предходната година е броят на чартърните полети, с почти двоен ръст при българските авиокомпании. Изпълнените вътрешни полети в страната са се увеличили с 6,3 %.

От края на март 2016 г. към разписанието от Терминал 1 на летище София ще бъдат добавени още четири нови целогодишни маршрута. Полетите по тях ще бъдат изпълнявани от авиокомпания WIZZ Air, която вече пусна билети в продажба на атрактивни цени.

Линиите са София- Аликанте (сряда, неделя), София- Бристол (понеделник, петък), София- Хамбург Любек (понеделник, петък) и София- Осло Торп (четвъртък, неделя).

От май 2016 г. най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Ryanair ще лети всеки ден до София от Лондон Станстед.

В резултат от новите предложения, София ще бъде свързана с целогодишни въздушни линии до 54 летища в Европа и Близкия Изток от следващото лято, съобщават още пресцентъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама