„Ние, гражданите“ разкри обезценките на всички активи на КТБ (видео)

13:36, 12 авг 15 25 478 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствената организация „Ние, гражданите“ разпространи свой клип, в който показват какво се случва в момента във вече фалиралата Корпоративна търговска банка. Видеото е озаглавено „КТБ Грабежът е сега“.

В него са разкрити кои активи на банката са обезценени най-много – тези в сгради, имоти и фирми. Според тях това е начинът да се разграби КТБ.

„Видеото показва също, че потърпевшите от обезценките на активите сме ние - хората с надгарантирани влогове. След тези обезценки и продажби за жълти стотинки на подходящите хора, ние нямаме никакви шансове да получим вложенията си, дори частично“, пише в позицията на „Ние, гражданите“ под разпространения клип.

Според НПО-то обезценките достигат нива от 80-100%. Една от най-големите сделки, ощетяващи КТБ, ще е тази за фирмата „Техномаркет“, твърдят от „Ние, гражданите“. Нейните активи са на стойност 129 млн. лв. Според сметките на НПО-то дружеството най-вероятно ще бъде продадено за около 10% от тази стойност, или с други думи за около 13 млн. лв. Това се отнася за всеки един актив на банката, като от "Ние, гражданите" са посочили кое дружество, имот или сграда колко струва към момента.

Заводът за хартия в Костенец например е оценен на 120 млн. лв. Първенец сред предприятията по тези показатели е „Петрол“ - най-големият дистрибутор на горива в България. Активите на фирмата са за 600 млн. лв. и след обезценката може да паднат под 100 млн. лв.

Сред терените, които се очаква да бъдат разпродадени и които са били част от активите на КТБ, са над 100 дка на пристанището в Бургас на стойност 25 млн. лв. В морския град ще бъдат продадени и 40 дка на брега на морето за 8 млн. лв. Един от най-апетитните терени за продан е 160 дка на 1-ва линия на Кара дере на стойност 24 млн. лв.

Впечатление правят и сградите за продажба. Тази на „София прес“ на столичното „Цариградско шосе“ се оценява на 13 млн. лв. Централата на КТБ също се продава срещу 50 млн. лв., като в крайна сметка може да струва на някого само 5 млн. лв. Зала „Универсиада“ пък струва 30 млн. лв. Сградата на ИПК „Родина“ с прилежащите ѝ 55 дка в София струва 100 млн. лв., но преди обезценката. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама