Призовават пловдивчани да подават сигнали, ако EVN им иска такса за включване

14:01, 12 авг 15 / Любопитно 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сдружението за правна помощ на потребителите (СППП) призовава потребителите на "EVN България Електроснабдяване", от които е поискана такса включване след излизането на осъдителното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от петък (7 август 2015 г.), да сигнализират в приемната на Сдружението на адрес Пловдив, бул. Марица 93, тел. 032 638614 или на адрес [email protected] и [email protected], съобщиха от СППП.

Припомняме, че ВКС отмени окончателно и без право на обжалване прилагането на 13-те клаузи от общите условия на "EVN България Електроснабдяване". Сред отменените клаузи е и такса включване, което заведе търговско дело срещу неравноправните условия на електроразпределителното дружество.

Вчера председателят на СППП адвокат Димитър Деков заяви, че Сдружението обмисля да сезира прокуратурата заради становището на EVN, в което се твърди, че клиентите на дружеството ще продължат да плащат такса включване при прекъсване на тока заради неплатени в срок сметки.

По повод решението от 7 август на ВКС от дружеството съобщиха, че въпреки решението на съда техните клиенти ще продължат да заплащат цена за възстановяване при прекъсване на снабдяването поради неплатена в срок сметка, тъй като "цената за възстановяване винаги се е заплащала от клиентите към мрежовото дружество, а не към снабдителното дружество".

"Ако EVN продължи да събира такса включване, ще задействаме процедура за налагане на административно наказание по Закона за защита на потребителите, което е в рамките на от 5 до 25 хил. лв. за всяко нарушение", категоричен е адв. Деков.

От Сдружението за правна помощ на потребителите подготвят разяснителна кампания в цялата страна, в която да запознаят адвокати и граждани с решението на ВКС за отмяната на 13 клаузи от Общите условия на "EVN България Електроснабдяване".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама