Борисов забрани комерсиални дейности в Плиска или спира финансирането

14:23, 12 авг 15 / Политика 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов забрани всякакви комерсиални дейности в Плиска иначе ще спре финансирането на обекта. Това стана ясно от стенограмата на днешното заседание на Министерски съвет.

„Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект. Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност, иначе просто ще спра финансирането, казва министър-председателят.

Борисов посочва, че целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да се направи достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица. Той коментира, че водещи по темата са археолозите, а ролята на кабинета е да осигури финансирането, за да се развие обектът.

„Целта на Плиска е да се извадят разкопките, да се извадят кладенците и двата – и по-малкият, и по-големият, да се извадят основите, да се разчисти целият терен, където са били, там са писани първите книги и целта ни е само такава. Никой нито ще печели от това, нито ще му дадем такава възможност. Така че, ако има подобни апетити, да знаят, че няма да им се получи”, пояснява Борисов.

„Заедно с целия кабинет имаме една единствена роля – да осигурим финансирането на учените, които разработват този обект, в случая да стане нещо, от което да се гордеем, а не да се срамуваме. Ако трябва, и БАН включете. Спорът – научният, историческият, археологическият, да се води на ниво експерти. От нас, гарантирам, че ще намерим с Министерството на финансите финансиране да се доразвие обектът”, казва премиерът.

На днешното заседание премиерът е разпоредил на Ивелина Василева и Министерство на здравеопазването да блокират всичко и да се водят само археологически разкопки.

Премиерът коментира още, че трябва да се прецени дали да Базиликата да остане към в Министерство на културата или да се даде на общината да си има стопанин.

„Каквото ми предложите. Поканете кмета и го решете. Иначе, когато има няколко чорбаджии, винаги се създават впоследствие проблеми. Разчитам много на вас в това отношение”, обръща се към министрите Борисов.

Истерията около Плиска започна, когато бликна вода от Свещения кладенец в старата столица, а директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров я обяви за свещена. Последва посещение на премиера, който бе окъпан с водата от Свещения кладенец и наплив от желаещи да си налеят вода от аязмото. Вестник „Стандарт” пък обяви, че в деня на Голяма Богородица, 15 август, ежедневникът ще раздаде на читателите си 10 000 флакончета с водата, но само чрез обектите на търговската верига „Лафка“.

Междувременно излезе информация, че водата не е годна за пиене, но все още здравната инспекция не е съобщила резултатите от официалните проби, взети по разпореждане на Министерството на здравеопазването.

Днес сутринта проф. Калин Янакиев заяви, че научната общност е възмутена от използването на археологически паметници и разкопки за популистки и други цели, визирайки случая с разкопките на Плиска. Янакиев захапа директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, за това че именно той комерсиализирал българската история и археологически ценности.

От своя страна Божидар Димитров днес публично се примоли на премиера да не изследват водата в Плиска, защото била замърсена от работниците при разкопките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама