"Икономическа полиция" проверява имало ли е хакерска атака към Община Пловдив

14:34, 12 авг 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура - Пловдив, е възложила предварителна проверка на отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР - Пловдив, по повод публикация в местен вестник, в която се твърди, че Община Пловдив е била обект на хакерска атака.

Целта е да се установи дали има данни за евентуално извършено престъпление по чл. 319 а от Наказателния кодекс - за използване или достъп до компютърни данни в компютърната система без разрешение. Предварителната проверка трябва да изясни има ли осъществен нерегламентиран достъп до компютърните системи в Община Пловдив и засегнати ли са информационните масиви, както и от кои IP адреси и лица.

Проверката се извършва на основание чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт - при изпълнение на функциите си прокурорът възлага на съответните органи при данни за престъпление или за незаконосъобразни актове и действия да извърши проверки в определен срок, да му представят заключения и материали.

Срокът за приключване на проверката е двумесечен.

От Община Пловдив заявиха, че нямат информация за такава проверка. Преди два месеца действително бил поразен служебен компютър чрез имейл, но общинските IT специалисти не могат да потвърдят дали това е била хакерска атака, или обичаен вирус от многото, които циркулират непрекъснато в мрежата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама