Прокуратурата проверява случая с антраксните кожи край Куклен

14:37, 12 авг 15 / Любопитно 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в медиите за кожи на болни от антракс животни и възложи проверка на отдел "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР по реда на Надзора за законност за установяване на данни за извършено престъпление при загробване на животински кожи в землището на кукленското село Яврово, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че животински кожи, заразени с антракс, са били заровени спешно от инспектори на Агенцията по безопасност на храните край Куклен преди дни. Търговци закупили кожите от пазар за животни в Провадия и ги докарали за продажба в Куклен. След като чули обаче за плъзналата зараза, те се уплашили и сигнализирали в полицията.

Окръжната прокуратура в Пловдив е разпоредила при проверката  да се установи дали в землището на Яврово са заровени кожи от животни, включително и на болни от антракс, както и къде и кои лица са извършили тази дейност. Ще се установява още дали лицата, които извършват търговия с кожи в Община Куклен, спазват нормативните изисквания и разполагат  с необходимите разрешителни.

Прокуратурата е възложила и да се изследват обстоятелствата, свързани с имущественото състояние на посочения кръг от лица, които изкупуват и търгуват с животински кожи в Община Куклен.

Проверката ще се извършва съвместно с РИОСВ и Агенцията по храните, като ще се изискат данни от двата контролни органа за постъпвали сигнали, както и правени ли са констатации и какви предписания са давани във връзка със загробените животински кожи.

За Пловдив Topnovini.bg шефът на Агенцията по безопасност на храните в Града под тепетата д-р Камен Янков заяви, че няма опасност за населението. Процедурите по унищожаване на заразените с антракс кожи са извършени стриктно и според изискванията от инспекторите на БАБХ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама