Екоминистърът на Орешарски позволил разширението на кабинковия лифт в Банско

16:01, 12 авг 15 / Политика 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите в кабинета на Пламен Орешарски – Станислав Анастасов, е подписал разрешението за разширяване на кабинковия лифт „Тодорка“ в Банско. Тази информация оповести МОСВ.

Повод за уточнението на министерството стана сигналът от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", че в Национален парк „Пирин“ с бързи темпове започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ от фирмата „Маренго трейдинг“.

„Уважаеми колеги, във връзка с информацията, че МОСВ няма да разреши изсичането на 88 дървета в парк "Пирин" преди приключване на прокурорските проверки, ви обръщаме внимание, че писмото с изх. № ОВОС-24/04.08.2014 г., на основание чл.2, ал.2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, е подписано от министър Станислав Анастасов. С него той е уведомил "Маренго Трейдинг" ЕООД, че за инвестиционно предложение за "Реконструкция на 3 - седалков лифт "Тодорка", ски-зона Банско" не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от същата наредба“, пише в позицията на екоминистерството, цитирана от БГНЕС.

По-рано през деня вицепремиерът Томислав Дончев също взе отношение по казуса. По думите му той не е чул за подаден сигнал за подобен проблем. Според него е много трудно да се започне строежът на втори лифт в района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама