Ансамбъл от Омуртаг се завърна от фестивал в Словакия

16:03, 12 авг 15 / Култура 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представителен любителски фолклорен ансамбъл „Лисец“ при читалище  „Отец Паисий-1870“- град Омуртаг е участвал в 40-ия Международен фолклорен фестивал в гр.Зуберец, Словакия, съобщиха от общинска администрация в Омуртаг.

В организирания от община Зуберец фестивал в два от дните в сърцето на живописни борови гори са се изявили 40 словашки състава. По време на вечерните концерти на сцената са пеели и танцували участници от България, Чехия, Полша, Унгария, Хърватия, Турция.

От читалището съобщават, че техният ансамбъл „Лисец“ с художествен ръководител Стойчо Тончев, музикален ръководител Душко Ангелов и ръководител на хора Сибила Илиева е била втората българска група, която взема участие в този фестивал. Откриването е било на 7-ми август, а дефилето на участниците на 8-ми. Началото е било поставено в музей на открито, наподобяващ Етъра. На 9-ти август всички гостуващи ансамбли са се срещнали с кмета на град Зуберец, който ги нагостил с техни традиционни специалитети.

„Много добре бе приета от публиката всяка наша изява, не само защото бяхме по-различни, като ритми и костюми, но и защото достойно защитихме титлата си на представителен любителски фолклорен ансамбъл. Вече имаме почитатели не само в Турция, Румъния, Полша, Унгария, Франция, бившия Съветски съюз, но и в Словакия. „И така мелодии и ритми от Тракия, Мизия, Македония, Родопите и Шоплука звучаха в сърцето на Татрите, а танцьорите ни доказаха, че от Витоша по-високо нема, от Искъра по дълбоко нема и от нас по-убави нема“, допълниха от читалището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама