Музеят за история на София отваря врати на празника на града

16:14, 12 авг 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На празника на София – 17 септември, Музеят за история на София отваря врати.Той функционира дълги години, без да има сграда. Колегите работиха по запазването на културно-историческото наследство, правиха временни изложби, но решението на този дългогодишен проблем е на финала. В момента проверяваме как върви работата по оборудването и експонирането в отделните зали. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, при проверка на подготовката на постоянната експозиция на Музея за история на София в сградата на бившата Централна минерална баня

По думите на Фандъкова, Музеят за история на София има много интересна и сложна история.

„Идеята за градски музей е дадена от кмета Владимир Вазов през 1928 година. Открива се постоянната експозиция 1941 година заедно с архива и с библиотеката, но за съжаление просъществува много кратко време“, уточни тя.

Кметът разказа още,че експозицията е открита на пл. „Бански“3, но сградата е била бомбардирана и унищожена, а оттогава музеят няма своя сграда. През 1997 г. СОС взима решение част от Централната софийска минерална баня да се ремонтира за нуждите на музея. 1998 г. се провежда конкурс за адаптация и оттогава започват и мъките по търсене на средства. Между 2004-2005 г. е започнала самата адаптация със средства по програма „Красива България“.

"1,1 млн. лв. са били отпуснати тогава, но тези средства бяха недостатъчни и много от нещата имаха нужда да се правят отново. Затова се обърнахме към оперативните програми и европейските средства“, обясни Фандъкова.

През 2012 г. общината защити проекта за цялостната реконструкция и миналата година той беше осъществен. След това бяха осигурени средства и за оборудването на музея. Целият ремонт струваше 6 млн. лв.

Фандъкова обясни, че в момента се търси концесионер, който да стопаниса останала част от сградата.

„Аз лично винаги съм била скептична, защото сградата се намира на място, където няма хотел. В близост няма и големи паркинги, за да може да привлече инвеститори. Ако не успее, моето мнение е, че това трябва да бъде последен опит и след това да помислим за разширението на музея“, каза още Фандъкова. Тя е категорична, че ако сградата бъде дадена на концесия видът ѝ ще бъде запазен, тъй като е паметник на културата.

На проверката присъства и заместник-кметът по културата към Столична община Тодор Чобанов,  

„Дълбоко мое убеждение е, че трябва да има разширение на Музея за история на София и ние може би от една година работим в тази насока.Ще направим всичко възможно да убедим СОС, че това е правилната стъпка, като ще представим и съответните аргументи“, категоричен е той.

Чобанов допълни, че не му е известно по света да има такива хибридни решения като това в една сграда да се помещава музей и балнеоцентър, макар че има различни примери за исторически бани. По думите му, такова съжителство няма да е чак толкова уникално и ако се стигне до това, ще има съответните технически мерки, за да се изолират двете крила напълно едно от друго, за да няма опасност от влага за експонатите.

Очаква се в постоянната експозиция на Музея за история на София да бъдат изложени около 1000 експоната в 8 основни зали. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама