Италианските милиардери Аниели придобиха почти половината от списание The Economist

17:26, 12 авг 15 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Италианските милиардери Аниели придобиха 43.4% от издателството на списание The Economist – The Economist Group, съобщи агенция Bloomberg. 

Това е първата съществена промяна в собствеността на The Economist за близо 90 години и едва втората в 172-годишната история на списанието, след като собственикът и на Financial Times – Pearson продаде  за общо 469 млн. лири 50% от дела, който държи от 1928.

Компанията Exor, чрез която семейство Аниели контролира и производителя на коли Fiat Chrysler, плати 287 млн. британски лири за част от дела на Pearson в The Economist Group. Фамилията Ротшилд, която имаше 21% от дяловете, също купи част от акциите на Pearson и вече притежава общо 26% от издателството. 

Остатъкът от дела ще бъде изкупен от Economist за 182 млн. лири. За да финансира покупката Economist ще продаде сградата си в елитния лондонски квартал "Сейнт Джеймс", в която се помещава от 1960 г. 

Освен списанието, The Economist Group притежава и компанията за икономически анализи  Economist Intelligence Unit и няколко други издания. 

С продажбата се променят и правилата за гласуване на акционерите, така че една компания да не може да притежава над 50% от  The Economist Group и един акционер да няма повече от 20% от гласовете.

Според данните на Bloomberg към края на март  The Economist Group е имала 60 млн. лири печалба и продажби на стойност 328 млн. лири.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама