Здравното министерство: Водата от Плиска е с нитрати три пъти над нормата

17:48, 12 авг 15 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите резултати от лабораторните анализи на „светената“/“живата“ вода от Плиска показват съдържание на нитрати почти три пъти над нормата, съобщи Министерството на здравеопазването. 

В първата проба, взета от кладенеца на  11 август, в 15.30 часа, съдържанието на нитрати е 140 мг/литър, а във втората и третата – взети на 12 август в 7.30 часа са установени 141 мг/литър и 150 мг/литър. Нормата е 50 мг/литър, посочва министерството и добавя, че съдържанието на нитрати в измерените количества може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт при продължителна употреба.

Останалите показатели от физикохимичния анализ са в норма и не превишават стандартите на Наредба № 9 от 2001 г.

Резултатите от микробиологичния анализ на пробите се очакват в петък, 14 август, след 15 часа.

Припомняме, че първите съмнения за чистотата на водата от кладенеца в Плиска се появиха след публикации на вестник „Труд“, основани на лабораторни анализи на проби, занесени от частно лице, които показаха съдържание на нитрати в пъти над нормата. Във вторник заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски разпореди на шуменската здравна инспекция да вземе официални проби и да ги предаде за анализ в акредитирана лаборатория. 

В сряда сутринта директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров се разгневи по телевизията от интереса на медиите към „към шибаната вода, да му се не види“ и се примоли на Бойко Борисов и „приятеля“ Петър Москов да не правят анализи на водата сега. 

По време на правителственото заседание в сряда министър-председателят Бойко Борисов изрично забрани всякакви комерсиални дейности около разкопките на Плиска, финансирани с държавни пари, което вероятно ще провали плановете на вестник "Стандарт" да подари 10 000 флакончета с водата на читателите си, които купят вестника от Lafka.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама