Учещите възрастни у нас са шест пъти под средното европейско ниво

22:29, 12 авг 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българите между 25 и 64 години, които учат или се обучават, са близо шест пъти по-малко от средните европейски нива и близо три пъти под целите, които страната ни си е поставила за изпълнение до 2020 г., сочат данните от приетия от правителството днес доклад за изпълнението на Националната стратегия  за учене през целия живот.

Липсва и напредък по отношение на ключови цели като обхващането на децата в предучилищна подготовка, ранното отпадане от училище и увеличаване на хората с професионална квалификация в техническите специалности.

Голямото намаление на броя на учещите е най-същественият проблем на образованието на възрастни – от 60 500 през 2013/14 учебна година на 48 600 за 2014/15 учебна година, което е с 19,8% по-малко. Нежеланието на работодателите да инвестират в дългосрочно обучение на заетите и ниската мотивация на потенциалните учещи относно просперитета им след завършване на обучението са сред причините за по-малкия им брой.

България влошава представянето си и по отношение на преждевременно напусналите училищната система, като през 2014 г. те заемат дял от 12,9%. Стратегическата европейска рамка предвижда този дял да бъде намален до под 10%.

Единственият индикатор, по който страната е над средното равнище за страните от Европейския съюз, е дялът на завършилите средно образование на възраст 20-24 г., но и той намалява през последната година.

Друг негативен резултат е свързан с професионалната квалификация в направленията "Информатика","Техника", "Производство и преработка" и "Архитектура и строителство", които според стратегията трябва да обхващат най-малко 60% от професионалното обучение през 2020 г. От 2011 г. насам делът на завършилите в тези области непрекъснато намалява и през учебната 2013/14 г. достига малко над 45% от всички придобили професионална квалификация.

Необходимостта от реформа и от нов подход в образованието и обучението, които да обхващат всичките му степени – от предучилищната подготовка до висшето образование и обучение за възрастни са сред препоръките в доклада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама