МРРБ не е разрешило нов строеж на хотел "Вероника"

08:59, 13 авг 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова не е разрешила да се строи отново хотел „Вероника“, където през месец април загинаха четирима строителни работници, затрупани под рухналата конструкция на сградата. Това става ясно от писмо, разпространено от пресцентъра на ведомството.

Изнесените данни за издадено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разрешение за строителството на нов 12 етажен хотел са неточни и некоректни. Министърът и министерството не издават разрешения за строителство на хотели съгласно действащото законодателство. В конкретния случай, касаещ намиращият се в к.к. „Св. Константин и Елена“ хотел „Вероника“, има одобрени строителни книжа от община Варна за реконструкция, модернизация и основно обновяване на сградата, се казва в прессъобщението на министерството.

За реконструкцията от главния архитект на община Варна е издадено разрешение за строеж, което е влязло в сила и представлява стабилен административен акт. От страна на Регионалния отдел на Национален строителен контрол – Варна при Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Североизточен район е извършена проверка, която констатира, че строителството на хотел „Вероника“ е разрешено като ремонт и реконструкция в обема на съществуващия стар хотел, без промяна конфигурацията и височината му. С проекта за реконструкция, одобрен от главния архитект на община Варна, е предвидено премахване на хотела до котата на терена и изграждането на нова надземна конструкция в предишния обем.

От РОНСК-Варна е констатирано също, че са налице отклонения в одобрения инвестиционен проект и е изразено становище, че за законосъобразно приключване на случая е необходимо да се извърши промяна по време на строителството по реда на чл. 154, ал. 5 от Закона за устройство на територията. По реда на чл. 154, ал. 2 и ал. 5 законът допуска съществени отклонения при този тип реконструкция, в това число и промяна на строителната конструкция и конструктивните елементи. Инициативата за промяната е на възложителя (собственика), а одобряването на документацията е от компетентността на главния архитект на община Варна.

След настъпилата авария строителството на хотела е спряно от началника на РО НСК-Варна. То може да бъде продължено с разрешение на органа, който е издал заповедта за спиране, след изпълнение на необходимите за отстраняване на последиците от аварията мероприятия. Предвид установените отклонения и проектните решения за промени в одобрените проекти, изразяващи се в промяна на конструктивни елементи под котата на терена и промяна на технологията, строителството може да продължи след одобряването им и допълване на издаденото разрешение за строеж при спазване на законоустановените процедури. Компетентен е отново главният архитект на община Варна.

При прегледа на внесената в МРРБ документация е установено, че не е необходимо извършване на нова процедура по издаване на ново предварително разрешение по реда на чл. 96 от ЗУТ, предвид издаденото вече разрешение за строеж от главния архитект на община Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама