Още 147 500 лв. вади Община Шумен за ремонта на възрожденските къщи

12:14, 13 авг 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още 147 500 лв. без ДДС допълнителни разходи за ремонт на четирите възрожденски къщи в Шумен – „Доктор Верби” „Братя Среброви”, „Стойка Миланова” (Баба Райна) и  „Бучевинови” вади Общината. Това става ясно от обява публикувана на сайта на Агенцията по обществени поръчки.

Средствата ще се осигурят от общинската хазна, като 90% от сумата ще бъде похарчена за спасителни и укрепителни дейности на къща “Братя Среброви”, съобщиха от Община Шумен. Проблемната сграда има нужда от изцяло нова носеща конструкция, което налага изграждането на нов метален скелет за укрепване на къщата.

Останалата част от средствата в размер на 10% от сумата са за покриване на непредвидени разходи, които не са заложени в проектите за ремонт на останалите три стари къщи и са възникнали по време на реставрацията.

Ремонтът на четирите стари сгради се извършва от консорциум, в който влизат варненска строителна фирма “Одесосстрой” ООД и софийската “Реставрация”.

Възрожденските къщи в Шумен се обновяват по европроекта на Общината “Оттука Започва България” по оперативна програма “Регионално развитие” на обща стойност 3 224 488. Дейностите по него бяха временно спрян от управляващия орган.

„Оттука започва България“ включва работа по НИАР „Мадара", Шуменската крепост, възрожденските къщи по ул. „Цар Освободител“, водната каскада до Младежкия дом.

В началото през 2012 г. изпълнението на проекта спечели консорциум „Рестбилд“, в което тогава включваше шуменската фирма „Билдинг-строй Експрес“ ЕООД и софийската „Реставрация“ ЕАД. През февруари тази година „Билдинг-строй Експрес“ бе купена от варненската фирма „Одесосстрой" ООД.

Преди десетина дена на пресконференция главният инженер на варненската фирма Румен Николов, увери, че проектът ще приключи в определения срок до 31 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама