48 села в община Търговище ще избират свои кметове

12:40, 13 авг 15 / Политика 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В  48 села в община Търговище ще си избират кмет на предстоящите местни избори. Това стана ясно от заповед на кмета Красимир Мирев, с която се обявяват кои са кметствата в района.

Заповедта идва в изпълнение на решение на Централната избирателна комисия от месец май тази година, според което населените места, които към деня на обнародването на указа на президента на Републиката за насрочване на общи избори за общински съветници и за кметове, имат население над 100 души с

постоянен адрес, придобиват статут на кметство.  Когато се определя броя на населението ще се имат в предвид всички жители, вписани по постоянен адрес в регистъра на населението към датата на обнародването на указа на президента, включително и ненавършилите пълнолетие, поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

В тези населени места съответно на 25 октомври  хората ще гласуват за кметове на кметства, едновременно с произвеждането на общи избори за общински съветници и за кмет на общината.

Община Търговище се състои от 52 населени места, в това число и самия град. Най-големите села са Реуц, Лиляк, Голямо ново, Вардун и Подгорица, където по постоянен адрес има записани по над 1 000 човека. В селата Кошничари, Мировец и Осен, където населението е под 100 човека няма да избират свой кмет, а ще имат кметски наместник.

При предишните местни избори през 2011 година със статут на кметства бяха само 30 от селата в общината, а в останалите 21 местните управници се назначаваха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама