4500 фаса бяха събрани за час на Централния плаж във Варна

13:04, 13 авг 15 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
4500 фаса бяха събрани само за 1 час от доброволци на Централния плаж във Варна вчера. Доброволците събираха фасовете в късния следобед – и то само на малка част от плажната ивица.

Инициативата е част от кампания „Морето не е за една ваканция”, която се реализира от доброволци, варненската фондация „Мейдей”, „Грийнпийс”-България и екологично сдружение „За Земята”.

Фасовете са опасни за морето – те съдържат токсини. Могат да бъдат погълнати от морските птици и други морски организми – и това да има фатални последици за тях.

Дори  плажовете да изглеждат на пръв поглед чисти – оказва се, че са пълни с фасове. Този дребен и не толкова видим боклук е навсякъде в пясъка и трудно се почиства. 4500 фаса – това са над 200 кутии с цигари.

„Мястото на фасовете не е на плажа, а камо ли в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода – то трябва ние сами да я пазим от замърсяване” – коментира Деница Петрова от „Грийнпийс” – България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама