Проф. Казимир Попконстантинов: Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец

13:12, 13 авг 15 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кладенецът в Плиска е един обикновен селски кладенец. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Казимир Попконстантинов – преподавател във Великотърновския университет, носител на Хердерова награда през 2004 г. в Германия и Австрия, във връзка с твърденията за кладенеца със светена вода открит в Плиска. „Във връзка с кладенеца в Плиска могат да се кажат много неща. Искам да излезе истината, защото това е преекспонирана тема, с която колегите си правят шмекериите и спекулират с нея”, заяви проф. Попконстантинов. „Идеята ми е да се покаже това, което се нарича истинска наука, с интересното откритие, което е направил колегата Павел Георгиев”, уточни професорът.

Във връзка с това ще отбележа, че в северния двор от Голямата базилика има кладенец, който е с диаметър близо 4 метра, дълбочина около 10 метра, в който има също и до ден днешен вода. Защо, след като и той е в манастирския двор, никой не говори за него, че има чудодейна, чудотворно вода?”, запита професорът.

„Кладенецът, който е адаптиран в Голямата базилика е обикновен селски кладенец, който е бил предназначен първоначално за езическия храм, който се намира под Голямата базилика в олтарната част. Под олтарната част на Голямата базилика има основи на езически храм”, отбеляза проф. Попконстантинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама